Ενίσχυση σήματος WiFi στο σπίτι

Όλοι έχουμε διαπιστώσει πως μέσα στο σπίτι μας υπάρχουν αρκετά σημεία που το σήμα WiFi δεν φτάνει αρκετά ισχυρό, ή δεν φτάνει καθόλου. Oι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του σήματος του WIFI στα διάφορα δωμάτια του σπιτιού μας είναι πολλοί. Οι καθρέπτες και τα μεταλλικά αντικείμενα αντανακλούν το σήμα του WiFi και δεν του επιτρέπουν να μεταφερθεί μέσα από αυτά, ενώ οι τοίχοι και άλλα καθημερινά αντικείμενα μπορεί να το απορροφήσουν ή να το εξασθενήσουν.

Ευτυχώς υπάρχουν διαθέσιμες συσκευές οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν το σήμα του WiFi, μεταφέροντάς το σε σημεία που μόνο του δεν μπορεί να φτάσει. Οι συσκευές αυτές λέγονται WiFi exterders και είναι δύο τύπων. Αυτές που λαμβάνουν το σήμα του WiFi και το αναμεταδίδουν εκ νέου ισχυρότερο (WiFi range extender) και αυτές που μεταφέρουν το σήμα του WiFi μέσω των καλωδίων ρεύματος του σπιτιού (powerlines adapter). Το ποιά από τις δύο λύσεις θα επιλέξετε, εξαρτάται από τη διαρρύθμιση του σπιτιού σας.

Και τα δύο συνδέονται σε μία ελεύθερη πρίζα του σπιτιού και σας παρέχουν τη δυνατότητα να συνδέσετε σε αυτές συσκευές είτε μέσω WiFi, είτε μέσω καλωδίου, αφού οι περισσότερες διαθέτουν ενσωματωμένη θύρα ethernet. Πολλοί τύποι διαθέτουν και ενσωματωμένη πρίζα ρεύματος ώστε να μπορείτε να συνδέσετε πάνω της άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Σε περιπτώσεις που όλα τα δωμάτια βρίσκονται στον ίδιο όροφο, συνδέετε το WiFi extender σε μία διαθέσιμη πρίζα του σπιτιού, σε μία ενδιάμεση απόσταση ανάμεσα στο router και στα δωμάτια που δεν έχουν κάλυψη WiFi. Η φωτεινή ένδειξη του extender (1-κακή λήψη έως 5-τέλεια λήψη) σας καθοδηγεί ώστε να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του router και του extender. Ενδεδειγμένη σύνδεση είναι η ένδειξη του extender να είναι στο 3 ή μεγαλύτερη.

Μόλις συνδεθεί, θα αναπαράγει το σήμα WiFi και θα έχετε πλέον κάλυψη και στα πιο απομακρυσμένα δωμάτια του σπιτιού σας.

Η δεύτερη λύση, μέσω powerlines adapter, χρησιμοποιείται σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπως σε μεγάλα σπίτια, ή σε περισσότερους από έναν ορόφους ή σε σπίτια που η τοιχοποιία ή/και η διαρρύθμιση απαιτεί για την πλήρη κάλυψή του περισσότερα από ένα WiFi extenders. 

Το powerlines adapter περιλαμβάνει δύο μηχανισμούς. Ο πρώτος πρέπει να τοποθετηθεί σε μία πρίζα δίπλα στο router σας, το οποίο το συνδέετε απευθείας με το μηχανισμό με καλώδιο ethernet. Το δεύτερο μηχανισμό τον τοποθετείτε σε οποιαδήποτε πρίζα του σπιτιού σας, σε δωμάτιο που δεν έχει κάλυψη δικτύου. Πατώντας ταυτόχρονα τα πλήκτρα που βρίσκονται και στους δύο μηχανισμούς, τα συντονίζετε μεταξύ τους. Έτσι ο πρώτος μηχανισμός θα μεταφέρει μέσω της καλωδίωσης ρεύματος το δίκτυο στο δεύτερο μηχανισμό, δημιουργώντας έτσι ένα νέο δίκτυο WiFi, στο νέο δωμάτιο, χωρίς καμία απώλεια σήματος, σαν να είχατε το router σας σε αυτό.

Με τη μέθοδο powerlines μπορείτε να συνδέσετε στον πρώτο μηχανισμό, περισσότερους από έναν adapters, και έτσι να μεταφέρετε το δίκτυό σας σε περισσότερους ορόφους ή δωμάτια, αρκεί όλοι οι μηχανισμοί να συνδεθούν στο ίδιο δίκτυο ρεύματος.

Οι τιμές των WiFi extenders ποικίλουν, ανάλογα τον τύπο και τα χαρακτηριστικά του, από 25 € έως 60 € περίπου και αποτελούν την ιδανική λύση για να λύσετε το πρόβλημα της κάλυψης δικτύου σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού σας αλλά και γύρω από αυτό (μπαλκόνι, αυλή, υπόγειο, γκαράζ κλπ).

Share